keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

VISIONÄÄRI

Visionäärit ovat käsittääkseni idealisteja, joilla on kyky nähdä tulevaisuuteen. Monet visionäärit ovat/ovat olleet huumeiden käyttäjiä, ainakin jossain elämänsä vaiheessa, aina Sigmund Freudista Steve Jobsiin asti (Sherlock Holmesia unohtamatta). Itse en ole huumeisiin sotkeutunut, enkä tietenkään ole visionääri, mutta yritän kuitenkin kurkistaa tulevaan, pitkälti nojautuen jo tehtyihin, tai tekeillä oleviin innovaatioihin.
Huomispäivän autoilu tulee olemaan kuskivapaata; auto ajaa itse annettujen koordinaattien mukaan. Volvo on jo kehittänyt systeemejä, missä auto parkkeeraa omatoimisesti, tai tulee kutsusta esim. parkkialueen portille. Samaten se varottaa esteestä, ihmisestä, eläimestä, välimatkasta, jne.
Kuluvan vuosisadan puolivälissä, jos emme ole vielä paskantaneet päällemme, hoitavat robotit kaikki likaiset ja epämiellyttävät työt sekä kotityöt, ainakin niillä, keillä on siihen varaa. Myöhemmässä tulevaisuudessa ihmisen kaltaiset robotit tekevä käytännössä kaiken ruumiillisen ja rutiineihin perustuvan työn. Ihmiselle jää vain henkinen puoli, yhä uusien ideoiden hakeminen ja toteutus.
Avaruusmatkailusta tulee yhä kukoistavampaa liiketoimintaa; rahakkaita kuljetetaan hieman hipaisemaan ilmakehän ulkopuolista maailmaa, kokemaan painottomuuden tunne. Mutta oikea avaruudenvalloitus etenee hitaasti. Avaruusasemia rakennetaa, Mars valloitetaan, Maan kaltaisia planeetoja löydetää kiihtyvällä tahdilla. Mm. jo nyt arvellaan, että 12 valovuoden etäisyydellä sijaisevan Tau Cetin aurinkokunnan tunnetusta viidestä planeetasta yhdellä saattaisi olla kaltaistamme elämää. 12 valovuotta on niin lyhyt pyrähdys jo linnuradankin mittakaavassa, että olisi tietysti ihme, jos niin läheltä elämää löytyisi. Ei ainakaa tasollamme olevaa; viestit olisivat kulkeutuneet, puoli ja toisin. Mutta ehkäpä joskus kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla olemme riitävän edistyneitä Tau Cetiin matkaamaan, sittenhän asia selviää. Muuten, linnuradassa arvellaan olevan muutama miljardi planeettakuntaa, muita galakseja ollee saman verran, joten, itseäni toistaen: mikä on todennäköisyys sille, että olemme yksin. Mutta muistakaa Fermin paradoksi.
Tulevaisuudessa kulinaristiset nautinnot jäävänevät myös harvojen ulottuviin. Rahvas syö geenimanipoloitua ruokaa ja levävalmisteita, sekä yhä enenevässä määrin hyönteisiä, matoja, koppakuoriaisia, sun muita ötököitä. Jo nyt arviolta 2 miljardia ihmistä syö hyönteisiä, ja luku tulee vuoren varmasti nousemaan nopeasti. Ja mikä ettei, hyönteiset ja mönkijät ovat terveellistä, proteiinipitoista evästä.
Älypuhelimet ja tietokoneet saavuttavat käytännössä lähes jokaisen. Sosiaalinen media tulee olemaan aina vain vaikuttavampi tekijä joka päiväisessä elämässä. Kun robotiikka kehittyy, varsinaiset työpaikat pikku hiljaa häviävät. Se osa ihmiskunnasta, joka yhä työskentelee, tekee sen kotoa, tai mökiltä, tai veneeltä, tai Karibian mereltä, käsin.
Pallollamme tulee ennen pitkää olemaan muutama yhteenliittymä, valtiota ei juuri ollenkaan. Todennäköisiä ovat laajentunut EU, Pohjois-Amerikka, Lähi-Itä, Kauko-Itä, Kiina, Neuvostoliitto, Oseania, ja pari ryhmittymää Afrikassa sekä Etelä-Amerikassa.
Rikollisuus tulee suurelta osin olemaan prostituutioon (kuten aina on ollut), elitarvikkeiden ja alkoholin salakauppaan ja virtuaalimaailmaan liittyvää.
No joo, uskokoon, ken tahtoo. Mutta minä ainakin uskon, että tulevaisuus ei ole deterministinen, vaan avoin ihmisten tekemille oivalluksille.

Ei ole kaikki, miltä näyttää...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti