tiistai 18. joulukuuta 2012

ILMASTONMUUTOS?

Olen pannut merkille muutaman vuoden mittaisella aktiiviliikkujan urallani, että talvisin, jos kohta kesäisinkin, tuulee lähes joka päivä. Esim. tänä aamuna katsoin ulos; kymmenisen astetta pakkasta, ei lumisadetta, oivallinen keli. Ei kun vaatetta niskaan, sauvat käsiin ja avanti! Kun sitten nousin leppoisin mielin Cohenin tuotanto randomina korvissani Ala-Okeristentien peltoaukealle, iski vasten naamaa arviolta kymmenen sekuntimetrin tuuli. Unet karisi silmistä, takaan sen.
Vuodet kultaavat tunnetusti muistot, mutta mielikuvieni mukaan aiempien talvien pakkaspäivinä harvoin tuuli. Olihan tietysti talvimyrskyjä, mutta nolla-pari talvessa. Kansakouluun hiihdin kaksi ensimmäistä vuotta pitkin järven selkää, mutta mieleeni on jäänyt vain yksi kunnon räntäsateen ryydittämä myräkkä. Jotenkin olen aina yhdistänyt kuulaan ja tuulettoman ilmanalan pakkaseen. Ei pakkanen minua haitta, yli 20 asteen ilmassa ei ole konstikaan liikkua, kun varustautuu oikein. Mutta kun siihen yhdistetään vaatekerrokset läpäisvä tuuli, on hauskuus poissa. Voihan sellaiseenkin säähän pukeutua, mutta liikkuminen onkin sitten eri juttu; hikoat alta ja huurrut päältä ja etenemisesi on kuin olisit tupla-painovoimassa.
En ole asiaan perehtynyt, saatikka sitä tutkinut, mutta lieneekö kaikki tietävällä, osaavalla, tuntevalla ja ennakoivalla ihmisellä näppinsä sopassa?

Tänä aamuna tässä tuuli, toisin kuin parin-kolmen vuoden takaisessa kuvassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti