torstai 7. tammikuuta 2016

TALVEA TUUPPAA

  Talvi tuli, ei puutu, ku lumi. Miinus 27 viiden kieppeissä perinteisessä elohopeamittarissa.  Toinen aamu, kun en tohtinut lenkille lähteä. Vein kuitenkin Hilpan bussipysäkille, kävin samalla lähikaupassa. Tuossa aamummalla kirjoitin jo seinälleni autojen tyhjäkäynnistä, ei siitä sen enempää. Paitsi, että on toki hyvä kaaraa ennen lähtöä jonkin aikaa surruuttaa. Sehän on selvää, ettei ole kovin terveellistä, kun -30-asteinen rauta lyödään tuleen. Mutta jos olette sen kinnerinne jo kaupan pihaan ajaneet, ei moottorin kannalta ole tarpeen jättää mäntiä työskentelemään.

  Eilen siis Hesassa käytiin. Onneksi tavataan Iiris niin usein, että vierastamisasta ei ole tietoakaan, ei puoli, ei toisin, vaikka vanhemmat muutaman tunnin poissa olivatkin. Mainio tyttö, kaiken kaikkiaan. Vaikka jäävi lienen sanomaan.

Tuleva jeditär Ii-He-Or-Tii valmistautuu yöpuulle.


  Helmiltä ei sitten kasvainta löytynyt, ja veriarvot alkavat vakiintua. Joku loinen  kai suolistossa jylläili. Ei ihan entisellään koira vielä ole, makoilee paljon, etc. Mutta parempaan päin mennään. Ja tietää yhä, kuinka tulee Iiriksen ruokaillessa sijoittua.


  Illalla kotiin ajeltiin. Kerrankin oli moottoritietä mukava usmuutella; Keravan jälkeen liikenne hiljeni lähes olemattomiin. Ruuhkaisella baanalla ajelu on minusta hermoja raastavaa hommaa. Pitää olla tarkkana, kuin ketun pesällä, välimatka, taustapeili, nopeusmittari, kaikkia on tarkkailtava. Ja kun tarpeeksi autoja on liikkeellä, kulkee vasen kaista aina hitaammin, kuin oikea. Kertokaa mulle miksi? No siksi kai, että joku lähtee ohittamaan seittemääkymppiä ajavaa rekkaa kaheksankympin nopeudella, eikä ihan äkkiä ohituksen jäkeenkään palaa oikealle ajoradalle.
  En juurikaan voi kehua kadehtivani niitä, jotka sahaavat autoillaan Lahden ja Helsingin väliä aamua iltaa. Mutta työ on siellä, missä on, eikä juna tai bussi valitettavasti sovellu jokaisen raatajan raskaan tarpeisiin.

  Elina soitti äsken, pyysi tiivistämään keittiön tuuletusikkunat. Menen iltapäivällä, käyn samalla hänelle viikonlopun eväät. Tiivistettäkin minulla sattuu olemaan; vasta maanantaina sitä ostin (Lidl'in tarjouksesta, kuinkas muuten?!), kun ulko-ovemme kaipasi uusia tilkkeitä. 
  Taloon, missä Elina asuu, vaihdetiin ikkunat joskus reilut 20 vuotta sitten. Oli kyllä kelvoton hankinta taloyhtiöltä. Olen niitä saanut melko uudesta asti säädellä, käyntejä rukkailla. Aukipitolaitteet ovat, sanonko mistä, helat vielä syvemmältä. Kai ne takuuajan jotenkin toimivat, koska taloyhtiö aikanaan ole reagoinut. Kun joskus olen huoltomiestä jututtanut, on hänkin kiroillut ikkunoiden kelvottomuutta.
  Elina haluaa pitää pienen muovikuusensa, muut joulukoristeensa, vielä esillä. Meiltä häviävät nuo vempeleet huomenna; tänä iltana riisutaan kuusi, korjataan rihkamat, huomenna "neulasvapaa" imurointi ja muu siivous. Mehän ei Nuuttia ruveta odottelemaan.

  Ennusteet ovat sen kaltaisia, että huomenna Hollolassa, kulttuurin kakkoskehdossa (Anttolan jälkeen) on tämän jakson kylmin päivä. Sauvat saa huilata. Sitten lauhtunee kot'väen mieleisiksi ulkoilukeleiksi. Nyt vaan, politiikkojen tapaan, peräänkuulutan. Tatamille googletettu kiellitohtori kertoi, että "peräänkuuluttaa" juontuu Ruotsin verbistä "efterlysa", ja että se on sävyltään arkinen, voidaan virallisessa ja huollitellussa tekstissä korvata ilmaisuilla "kaivata" tai "vaatia julkisesti. Koska tekstini ei ole edes puolivirallista, puolivillaista pikemminkin, en vaadi julkisesti, vaan peräänkuulutan lunta. Jäät ovat varmaan jo vahvoneet melkoisiksi. Siis lumikenkäolosuhteita kaipailen. Muuten, Figerporin Jarlalle vinkki: Kaupunkinjohtaja voisi sarjassa "peräänkuuluttaa".

  Loppiaisen lopulliseksi lopukusi kerron vielä episodin eiliseltä. Kun yritin kylässä avata tv:ta, en saanut siihen herätevirtaa päälle. Ei, ku Jonille soittamaan. Siellä se napikka oli, toosan alalaidassa. Laite päälle, teksti-tv tuli näkyviin. Eikä mistään namiskuukkelista lähtenyt pois. Jotain kun painoin, ilmoitti aparaatti, että DVD-laite on asetuksena, mutta en päässyt siitäkään pidemmälle. Taas puhelin kouraan, Jonin ateria keskeyttämään. Hän opasti minut laitteen tv-tilaan saattamisessa. Olipa konstikas värkki, muutaman vuoden ikäinen 40-tuumainen Philips HD. Ei halunnut 40-tuumainen olla Peppen kanssa yksituumainen! Ja minä kun olen pitänyt itseäni melkoisena mestarina selvittämään tekniikan ihmeiden toimintaa ilman ohjekirjaa!

"Sic transit gloria mundi", teki Iiriksen tuota toheltelua kommentoida. Ei onneksi vielä kuitenkaan osannut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti