tiistai 18. maaliskuuta 2014

KOSTON LUVATTU PLANEETTA

Ihmiskunnan jokapäiväiseen elämänmenoon sisältyy valitettavasti kosto, koston oikeutus rangaistuksena, koston toteuttaminen, koston perinteeseen nojautuva itsestään selvyys. Tv-sarjat ja elokuvat pursuavat kostoa, kirjat ja sanomalehdet ovat pullollaan kostoa, hallitukset ja sen kansalaiset ovat koston ajatuksen kyllästämiä. Toinen poski kyllä käännetään, jos se on varustettu täsmäasein, luunyrkein, solmuruoskin, ivasanoin, panssarein, luotiliivein.
Kun joku kohtelee toista, olkoon kyseessä henkilö, ryhmä, valtio, liittouma, mikä milloinkin, tämän mielestä väärin, ensimmäinen ajatus on hyvittää tapahtuma koston kautta. Tuleeko kenellekään, tai millekään, ensimmäisenä, edes neljäntenä, mieleen yrittää jotain muuta keinoa, muunlaista hyvitystä, kuin ihmisen vapauden menetys, siviilien ja sotilaiden tappaminen, toisen osapuolen maan rakoon painaminen. Tuskin tulee, ei ainakaan kovin usein. Mutta miksi ei yleensä edes harkita muunlaista ratkaisua, vaikkapa tekoja mahdollisen vääryyden sovittamiseksi, neuvottelun kautta saatua sopua, toimenpiteitä, mitkä mahdollistaisivat sen, ettei kyseessä olevan kaltainen tapahtuma toistuisi? Siksi, koska valitettavasti lausahdus ”kosto on suloinen” on niin piintynyt ihmisten ajatuksiin, imetty äidin maidosta, toivottavasti ei geeneistä, että muut konfliktin selvittämiskeinot eivät päällimmäisinä ajatuksissa ole. Nyrkit heiluvat, sapelit kalisevat, pilkkapuheet lentävät heti, kun joku tuntee itseään loukatun, kaltoin kohdellun, ansiottomasti nöyryytetyn.
Muistelen joskus lukeneeni eräästä Pohjois –Amerikan intiaaniheimosta, jonka keskuudessa toiselle aiheutettu haitta, jopa ruumiinvamma tai kuolema, korvattiin joko määrätyllä määrällä omaisuutta, ja/tai suorittamalla tietty määrä työtä/tekoja, ja saamalla tekijältä velvoittava sitoumus siitä, ettei vastaavan kaltaista enää jatkossa tapahdu. En tiedä, kuinka tuo käytännössä pidemmän päälle toimi, eikä taida tietää kukaan muukaan, Euroopan ylivertainen ihminen kun saapui tuliliemineen ja -keppeineen lahdaten preeriat tyhjiksi buffaloista tappaakseen intiaanit nälkään, pakottaen henkiin jääneen/jättämänsä osan alkuperäiskansasta reservaatteihin kuihtumaan.
Toki tämän kaltaisia asioita ovat minua suuremmat mielet, isompiaivoiset pohtijat, ajatusten Mississipit kautta historian pohdiskelleet. Ratkaisua ei kuitenkaan ole vielä löytynyt, ei uskontojen, eikä ennen kaikkea niiden, ei muiden aatteiden, suuntausten, ei minkään kautta. Vaikea siis on vuosituhantista käytäntöä lähteä peukaloimaan. Mutta aikaa meillä käsittääkseni on jokunen miljardi vuotta, ennen kuin oma armas aurinkoisemme päättää muuttaa olomuotoaan. Aikaa siis on, edellyttäen että emme itse itseämme ennemmin tuhoa. Ergo; vaikka utopiaan, sen esiasteillekin, on valtava matka, ei kannata luopua toivosta, vaikka olenkin monen monta kertaa synkkien hetkien aikoina nakannut veistovälineen kulmaukseen. Eiköhän itse kukin keskitytä ”silmä silmästä, hammas hampaasta-mentaliteetin” sijaan enemmän ”halaus halauksesta, kukka kukasta, hymy hymystä-ajatteluun”. Sillä pisaroista niin joet kuin valtameretkin muodostuvat.

Miettikääpä, että nuokin voivat elää samalla laudalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti