sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

LENINGRAD ON MY MIND

Joitain kertoja tuli Leningradissa pistäydyttyä, ennen kuin se vanhan nimensä käyttöön otti. Ensimmäinen reissu oli kait keväällä 1980, tekun porukan kanssa, meidän luokka ja joku insinööriplanttujen kurssi kanssa. Siltä matkalta on päällimmäisenä mieleen jääneet upeat, joskin osittain huonoon kuntoon päässeet rakennukset, leveät kadut, joita pitkin Popeda-, Mosse-,  Zil. ja Zim-taksit usmuuttivat hirveällä nopeudella muista autoista tai jalankulkijoista piittaamatta. Tietysti ainutlaatuinen Eremitaasi (taidemuseoista tuli mieleen: kun meillä on Ateneum, onko Lontoossa Tateneum?), Iisakin kirkko, sekä sirkuskäynti. Myös ensimmäisen illan ruokailu hotelissa oli ikimuistoinen; pöytään asetuttuamme (meitä oli viisi) tilasimme viisi vodkaa, tietysti grogia tarkoittaen. No, meille kiikutettiin viisi pulloa kyseistä eliksiiriä, muistaakseni 1/3 litran repäisykorkkipulloissa. Saimme tarjoilijan ymmärtämään, että hän voisi viedä kolme takaisin. Ruoka oli sitten kyllä hyvää, venäläistä keittiötä kelvollisella tavalla.
1980-luvun kuluessa ollessani työmaamestarina, olisi Lennun reissuja saanut tehdä tuhkatiheään; aliurakoitsijat ja tavarantoimittajat veivät rakentajia usein naapurimaahan, sehän oli heille huomattavasti edullisempaa voitelua, kuin vaikkapa Ranta-Sipiin roudaaminen. Pari-kolme tällaista matkaa tein, sitten oli Leningrad nähty, en enää jaksanut innostua reissutarjouksista. Noilta ajoilta mieleeni palautuu ensimmäisen rasvausmatkan diskokuljetus. Meillä oli yhteinen huone kollegani Raimo N:n kanssa. Hän oli näitä matkoja jo useampia tehnyt. Käytymme syömässä kotiuduimme huoneeseemme, otimme paukun-pari, vodkaa totta kai. Kun sitten menimme hotellin ravintolaan, meille kerrottiin, että suurin osa porukasta oli lähtenyt johonkin diskoon, olisko ollu ”Baku” nimeltään. Raimo kysyi, josko mekin lähtisimme?
 ”Mikäpä siinä”, vastasin. ”Taksillakos mennään?”
 ”Elähän hättäile!”, tokaisi Raimo. ”Mennään pihalle”. Niinpä menimme. Hotellin parkkipaikalla oli 5 – 6 Inturistin bussia. Raimo meni koputtamaan yhden oveen. Sieltähän ilmestyi kuski. Hetken solkkauksen ja huitomisen jälkeen toverini vinkkasi minulle: ”Lähdetään”. Niinpä köröttelimme kahdestaan viininpunaisella bussilla melkoisen piustaleen, maksu oli 10 markkaa ja aski punaista Marlboroa. Aamuyöstä palattiin Popedalla, taksaa en muista, joku muu maksoi.
Kun muut roudasivat näille matkoille farkkuja, sukkahousuja, purukumia, etc. myytäväksi, minä en koskaan vaivautunut; kun vaihtoi himmeästi 100 markkaa rupliksi, riitti valuuttaa paluumatkalla Viipurin pikkupojille jaettavaksi, vaikka kuinka olisi yrittänyt tuhlata. Taisi olla 1. tai 2. reissu, kun minulla oli päälläni grafiitinharmaa (Luhdan, ellen väärin muista) pitkä poplari. Trokarit roikkuvat jatkuvasti kannoilla tivaten: ”Paljo maksaa, paljo rupla, mitä hinta?” Kun niille vastasi: ”tuhat dollaria”, saattoi saada perskärpäset irtautumaan.
Viimeisen Leningradin visiitin tien 1989 tai 1990, kuitenkin Neuvostoliiton loppumyllerrysten aikaan. Me sörnäytimme ystäväni Reima T:n kanssa hänen autollaan Lennun kautta Tallinnaan. Saavuimme perjantai-iltana melko myöhään kaupunkiin, meillä oli siellä buukattuna hotelli yöksi. Kuinka ollakaan, Nevan sillat olivat jo sulkeutuneet, ja majapaikkamme oli ”tois puol jokkee”; siinäpä taksitkin kalpenivat Reiman kaahatessa autioita katuja etsien ainoaa auki olevaa. Pääsimme lopulta hotellille, mutta respassa ei lippujamme löytynyt mistään. Reiman takana ne olivat olleet, hän siis päätään raapimaan. Palasimme autoa penkomaa, ja sieltähän ne löytyivät, muoviämpäristä; kumppani oli käytyt auton ennen lähtöämme pesemässä, ja tuupannut, jostain käsittämättömästä syystä, hotellivaraukset sinne!
Kun seuraavana päivänä sitten pöllähdimme jollekin torille Tallinassa, ilmaantui uteliaita auton ihailijoita ympärille, niin, ettei ulos meinannut mahtua. Mutta se on taas eri juttu se. Paluumatkalla Leningradissa jouduimme jotenkin eksyksiin Viipurin tieltä. Siinä sitten pyöriessämme Reima tuli ajaneeksi ylinopettta (kas kummaa!), ja skootterilla liikkuva poliisikaksikko langetti meille viiden ruplan sakon, jonka jälkeen he, ongelmamme ymmärrettyään, ajoivat edellä ohjaten meidät oikealle tielle. Siis siitä ylinopeudesta selvisi toverini kevyesti. Toisin olisi käynyt, jos olisi kärvähtänyt hotellinetsintäsessiossa, tai  Leningrad-Viipuri-highwayllä ajoittain paria sataa lähentelevästä nopeudesta! Olis saattanu sakkorangaistus osoittautua riittämättömäksi!
Sellasta ennen. Pitäs joskus piipahtaa Pietarissa, juna kun ei sinne nykyään porhalla kauankaan, eikä maksa paljon. Eri asia sitten, mitä oleilu kaupungissa tulisi kustantamaan. Mutta kun jäi, muistaakseni, jokunen Talvipalatsin 3,5 miljoonasta näyttelyesineestä leväperäisen tutustumisen asteelle. Oliskohan sopiva piipahtaminen vuoden mittainen; viivähtäisi päivän kussakin päänäyttelytilojen 365:stä huoneesta.

Talvipalatsi on vain osa Eremitaasia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti