maanantai 6. toukokuuta 2024

ONKO MIKÄÄN IKUISTA

  "Timantit ovat ikuisia", sanotaan. Onkohan noin? Vai onko niin, että kaikki on ikuista? Jäävätkö atomit pyörimään maailmankaikkeuteen, vaikka tulee poltetuksi, hapossa liotetuksi, kokoon puristetuksi, räjäytetyksi, laserilla tuhotuksi? Eikä mekään minnekään hävitä, meistä tulee multaa. 

  Niin tai näin, mutta kesäkauden aluksi ikuisuuskysymys, tai ainakin kohtuullisen elämänkaaren kysymys tuli mieleen. Aamupäivällä ajattelin ajella ruohonleikkurilla pihoilta lehtiä murskaksi lannoittamaan. Vaan enpä ajellut. Kun koneen otin esiin, tankkasin, ja ryhdyin käynnistystoimiin, äkkäsin, että bensaa valuu aika lailla eri kohdista. Eli letkut lienee hapristuneet. Myös siitä "tissistä", mistä pitää aina ennen nykäisyä painella muutaman kerran, ruiskusi bensaa kauniissa kaaressa. Kone on RYOBI-merkkinen. Se on 11 tai 12 vuotta vanha. Ei juuri voi kehuja antaa. Lähes joka vuosi on jotain ongelmaa ilmennyt. Kaksi kertaa olen käyttänyt huolettavana (lue korjattavana), itse olen monia kertoja löytänyt vikoja, jotka olen saanut kuntoon. Entinen palvelija, en muista merkkiä, mutta Briggs & Strattonin moottori siinä oli, palveli yli 30 vuotta. Kone toimi edelleen, mutta kun runko alkoi ruostua niin, että osia lenteli, niin oli pakko vaihtaa. 
  Pitää miettiä, korjaisi/korjauttaisiko tuon Ryobin. Taidan kuitenkin katsella tarjontaa. 

  No, kun leikkuri ei leikannut, niin päätin putsata räystäskourut. Seuraava ikuisuuskysymys tuli eteen. Räystäskourun puhdistajasta irtosi se t-haara, eli puhdistuspää. Poikki meni holkin sisältä. Sen korjasin rakennusliimalla. Saa nähdä, kestääkö? Tuo apuvälinen ehti terveenä palvelemaan ehkä kuusi vuotta. 

  Vielä pari huomiota asiaan liittyen. Veneen pressu oli revennyt yhdeltä kulmalta. Varmaan talven aikaan oli nuoskalumi painanut niin paljon, että ei kestänyt. Vaikka veneen päällä on irtopressu, lumi kyllä pääsee tupruamaan sen alle. 
  Kun repeämää paikkailin, niin huomasin, että hapertunut on jo pressukangas. Vene tulee elokuussa täyttämään seitsemän vuotta. Pressu on sen päällä ollut melkein koko ajan, kesät, talvet, taivasalla. Poissa se ole juuri kuin ajaessa. Ei ole ikuinen, läheskään. 

  Mökin televisio on tullut vanhaksi. Ei se iänikuinen ole, äly-tv, olisko kymmentäkään vuotta. Se ei enää tue kaikkia sovelluksia. HBO loppui viime kesänä. Nyt ei enää toimi MTV3 (Katsomo), eikä Ruutu. Netflix vielä pelaa. Ja Areena vanhan sovelluksen kautta.
  Tähän oltiin jo varauduttu. Ostettiin keväällä kotiin uusi toosa, tuodaan entinen, muutaman vuoden ikäinen tänne. Ei ensimmäiseen lastiin mahtunut, mutta kunhan Hollolassa käydään, niin tv on matkassa. 

  Näitä juttuja sattuu vuosittain. Joku värkki on tiensä päässä. Täällä saaressa on jääkaappi/pakastin ja astiapesukone jo reilusti täysi-ikäisiä. Toivottavasti eivät tämän kesän ikuisuusongelmiin liity.

  Sitten muut uutiset. Pihat on saatu koko lailla siistittyä. Minä yleisemmin, Hilppa kukkapenkit.


 Tänään kärräilin kallista multaa, eli jälkikompostoitua ihmistuhmaa, kukkapenkkeihin. Kallistahan se, ainakin näillä ruoan hinnoilla. 
  Kun otin peiton pois läjän päältä, niin siellä lekotteli vaskitsa. Lämmin paikka, mutta en minä sinne makoilemaan menisi. En, vaikka on jo muutaman vuoden kompostoitunut.


  Tänään saunotaan, keskiviikkona mennään käymään Mikkelissä. Kaikenlaista muutakin kuin evästä tarvitaan. Torstai on vakiintunut kauppapäivämme, mutta nyt se on pyhä. 

  Viileäksi heittäyty keli, taas. Yöpakkaset ovat edessä. En sen vuoksi ole rantapumppua vielä viritellyt. Kyllä saunavedet jaksaa kantaa. 

  "Oli kylmä tai vaikkapa vari, niin kumpikin paikkansa ties". Reppu ja reissumies, sekä Hilppa ja minä. Täällä on hyvä olla, oli kelit mitä vaan. Mietti Peppendal. Pipo päässä, sattuneesta syystä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti