Tuossa pohtimaan rupesin mytologioita, erityisesti Kreikan mytologiaa. Melkoinen kokonaisuus ymmärrettäväksi. Ei ihme, että monet kirjailijat ammentavat teoksiinsa vaikutteita eri mytologioista.
Skannattu kuva teoksesta David Belligham: KREIKAN MYTOLOGIA (Gummerus 1990).
Ettehän kuvasta mitään selvää saa. En oikein minäkään, vaikka kirja on edessäni. Mutta selvennän hieman, vaikkapa Zeuksen lapsien osalta. (Tiedot Wikipedia)
JUMALATTARIEN KANSSA
Äiti Lapset
Ananke Moirat
Atropos
Klotho
Lakhesis
Demeter Persefone
Zagreus
Dione Afrodite (kauneus, rakkaus)
Hera Ares (sota)
Eileithyia
Hefaistos (käsityöt)
Hebe (nuoruus)
Eos Ersa
Karai
Eris Ate
Limos
Leto Apollon (aurinko, taiteet ja runous)
Artemis (kuu, metsästys)
Maia Hermes (kauppa, varkaat)
Metis Pallas Athene (viisaus)
Mnemosyne Muusat (alkuperäiset kolme Boiotialaista)
Aoide
Melete
Mneme
Muusat (myöhemmät yhdeksän)
Kalliope
Kleio
Erato
Euterpe
Melpomene
Polyhymnia
Terpsikhore
Thaleia
Urania
Selene Ersa
Nemean leijona
Pandia
Thalassa Afrodite
Themis Astraia
Nemesis
Horat
1. sukupolvi
Aukso
Karpo
Thallo
2. sukupolvi
Dike
Eirene
Eunomia
3. sukupolvi
Ferusa
Euporie
Orthosie
Moirat
Atropos
Klotho
Lakhesis
KUOLEVAISTEN, NYMFIEN JA MUIDEN KANSSA
Äiti Lapset
Aigina Aiakos
Alkmene Herakles
Antiope Amfion
Zethos
Kallisto Arkas
Karme Britomartis
Danae Perseus
Elara Tityos
Elektra Dardanos
Iasion
Europe Minos
Rhadamanthys
Sarpedon
Eurynome Khariitit
Aglaia
Eufrosyne
Thaleia
Himalia Kronios
Spartaios
Kytos
Iodame Thebe
Io Epafos
Lamia Akilleus
Sibylla
Laodameia Sarpedon
Leda Polydeukes
Helena
Maira Lokros
Niobe Argos
Pelasgos
Pluto Tantalos
Podarge Balios
Ksanthos
Pyrrha Hellen
Semele Dionysos
Taygete Lakedaimon
Thaleia Paliki
Tuntematon Litae
Tykhe
Joopa joo. Aikamoinen häntäheikki oli Zeus. Ylipäätään Kreikan mytologiassa jumalat harrastivat sukurutsaa, sekä söivät omia lapsiaan. Kyllähän sieltä saa ammennettua osviittaa vaikka millaiseen fantasiaan.
Kumma on ihmisen mieli. Kaikki tunnetut mytologiat ovat melko mutkikkaiksi vuosituhansien aikana muodostuneet. Turha niitä on ainakaan meikäläisen ryhtyä sen kummemmin syväluotaamaan. Vaikka asioista meinasinkin aamulla ottaa selvää. Selvittämättä jäi, minkä nyt Zeuksen perillisiä hieman tutkiskelin.
Niin paljon meni aikaa noita tietoja kasatessa, että kohta on jo lounastauko. Sen päälle perräiset, sitten liukulumikenkien kanssa maastoon. Huomenna onkin taas reilusti plussalla, joten mikäli metsään menee, niin pitää välineet voidella. Luistoa, sillä muuten on pian paksu kerros lunta tarraantunut pohjiin. Mutta voidellessa voi mennä metsään, koska se on minulle tuntematon tieteenala. Siis jos haluaa mennä suojakelillä metsään, voi mennä metsään. Kokemukset ovat jääneet kaukaiseen nuoruuteen ja kynttilään. Sekä liisteriin (Rex?), jota isä-Erkki laittoi suksieni pohjaa, kun alakouluaikaan oli hiihtokilpailut. Hevosella isän kanssa koululle ajettiin. Minä sanoin Pappilanmäen (oliko se Pappilanmäki, se mäki Pirskaselta vähän vanhalle Pappilalle päin?) päällä, että jätä tähän, kokeilen suksia. Hyvin luistivat mäen alle, mutta ennen koulun pihaa hiihdin pehku- tai heinäkasaan, joka oli kai jostain reestä tippunut. Senhän tietää, että suksen pohjat olivat täynnä roskaa! Kisaan lähdin, mutta kun piti koulun pihalta ensimmäinen mäki alas kohti Ollikaisen kauppaa vaivalloisesti hiihtää, ja minuutin jälkeeni lähtenyt ohitti minut jo mäen alla, niin itkua tuhertaen palasin takaisin.
Leutoa keliä on luvassa koko ensi viikoksi. Kuluttajalle hyvä asia, sillä sähkön hinta pysyy kohtuudessa.
Tammikuun sähkölasku oli vain kolmanneksen siitä, mitä joulukuussa. Eikä joulukuukaan ollut meillä tukiin oikeuttava. Säikähdyksellä taidettiin selvitä suut, silmät ja korvat täyteen pelotellusta energiakriisistä ja taivaisiin kohoavasta hinnasta.
Siinä se. Opetelkaapa ulkoa Zeuksen jälkeläisten nimet. Kun ne todistettavasti hallitsette, voi kerätä seuraavaksi tehtäväksi Zeuksen lastenlasten nimilistan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti