perjantai 20. syyskuuta 2013

PIENEHKÖ TERVEYSKATSAUS

PIENEHKÖ TERVEYSKATSAUS JA NÖYRÄ KUMARRUS PERUSPALVELUKESKUS OIVAN(JOHON HOLLOLA MUUTAMAN MUUN KUNNAN KANSSA KUULUU) TOIMINNALLE


TAPAHTUI KUUTISEN VIIKKOA SITTEN:
Pesosen Heikin vihanen karkeakavainen mäyris pääsi näykkäämää sormesta, vaikka tiesin sen äreä (oli jäänyt pari kertaa auton alle,saanu kammon oudompiin olioihin). Heikki, velj-Hansiki, Heikin poika Simo ja koira olivatkin laiturilla, ja vinkkas minut käymään, kun usmuutin Potinlaesta (lue "auto/venepaikka") kohti Avokasta. Ajattelin, että antaa koiran tutustua näin kauempaa, työnsin varovasti käden haisteltavaksi, näykkäsihän se. Ei pahasti, mutta nahka rikki kuitenkin.
SEURAUS 1:
Kun sitten kotiuduin, katsoin rokotuskortista (tallessa, vieläpä tiedetyssä paikassa, ihme kyllä!), oliko jäykkäkouristusrokotus voimassa. Oli otettu huhtikuussa 2003, joten vanhan rajoilla. Soitto Salpakankaan terveyskeskukseen, aika rokotukseen tuli seuraavaksi aamuksi.
SEURAUS 2 :
Kun hoitajatar oli piikin antanut, hän kysymään: "onko mimulla mitään vaivoja ollut, ja olenko koska ollut verikokeissa?" Minä siihen: "ei ole pahemmin vaimaltanut, mutta kolesteroli on ollut koholla, kun viimeeksi tutkittiin, siitä on kohta pari vuotta.". Tähänpä sisar: "sitten laiteteaan lähete laboratorioon, voit varata sopivan vapaan ajan netissä". Ei ku tekoihi; koska oltiin lähdössä Anttolaan, nappasin ajan parin viikon päähän, ja kävin sitten kokeissa.
SEURAUS 3:
Kun sitten soitin omahoitajalle tilatakseni soittoajan omalääkäriltäni G. S:lta, sanoi tämä, että varataanpa aika lääkäriltä, kun et ole aikoihin käynyt. Sitten buukattiin aika minulle sopivaksi, se oli tänään aamulla klo. 8:00.
SEURAUS 4:
Siispä vietin mukavan puolituntisen G:n pakeilla kuunnelle hänen venäjä-kirgiisian nyanssejä sisältävää soljuvaa suomea. Keskustelussa, sekä myöhemmin esiin tulevassa operaatiossa selvisi seuraavaa: Veren sokeri, maksa-arvot, eturauhasarvot, ja jotkut muut, minulle hämäräksi jääneet tulokset olivat kunnossa. Ainoastaan kokonaiskolesteroli oli liian korkea. Mutta hyvä kolesteroli oli sellainen, ettei G pitänyt lääkitystä tarpeellisena, ruokavaliota (jota olen yrittänyt pitää ryhdissä, välillä lipsuen) tarkennetaan. Puolen vuoden kuluttua uusintakokeisiin. Verenpaine (se on aina lääkärillä ollessa korkea, jännitän kai kuitenkin, vaikkei siltä tunnu). Ylhäällähän se oli, molemmissa mittauksissa. Siihen neuvoksi, ensi alkuun, että mittaan kotona paineen pari-kolme kertaa viikossa, ja toimitan tulokset kuukauden kulutta ikiomalle hoitajalleni. Kun G sitten alkoi osoittaa lopettelemisen merkkejä, avasin suuni viimeaikoina vaivanneesta pulmasta: Onko vanhuuden oire, vai mikä, kun pitää suunnilleen joka yö hilpasta 1-3 kertaa kuselle? Siihempä G hieman tarkemmin udeltuaan: "eturauhasarvot ovat kunnossa, joten lienee kyse hyvälaatuisesta eturauhaslaajenemasta, mikä painaa virtsarakkoa aiheuttaen ongelman. Ei kun housut pois, tuohon kyljelleen, tutkitaan" Minä työtä käskettyä, G työnsi sormensa sinne, mihin aurinko ei paista, tunnusteli, kysyi satuuko, ja diagnosoi: "laajentunut on, mutta ei kyhmyjä, terveeltä tuntuu". Siihen sitten resepti lääkkeelle (kuukauden koejakso, jos apua,vuodeksi eteenpäin). Mikäli ei auta, yhtetyttä G:hen.
Olen siis, ainakin melkein, "mens sana in corpore sano!" Näin meillä Hollolassa terveydenhuolto toimii, Lahdessa ei 91 vuotias Elina-äiti tahdo saada kirveelläkään aikaa lääkärille, vaikka tarvis olisikin.

Tätä sitä taas mennään huomenna näkemään


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti